Helderste sterrenstelsel tot nu toe ontdekt

Naomi Vreeburg

26-05-2015 09:00:05

De WISE-telescoop heeft een sterrenstelsel opgemerkt dat meer licht uitstraalt dan alle andere sterrenstelsels.

Onze Melkweg is net zo helder als tien miljard zonnen bij elkaar. Maar dit is nog niets vergeleken bij het sterrenstelsel dat de NASA-telescoop Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) pasgeleden in het vizier kreeg. De ruimteorganisatie maakte vorige week bekend dat het sterrenstelsel een lichtintensiteit van maar liefst 300 biljoen (!) sterren zoals de zon heeft en mag zichzelf daardoor tot een nieuwe klasse van extreem heldere infraroodstelsels rekenen.

Enorm zwart gat

Het sterrenstelsel – met de naam WISE J224607.57-052635.0 – bevindt zich op 12,5 miljard lichtjaar bij ons vandaan en is al relatief snel na de oerknal ontstaan, zo melden wetenschappers vrijdag in het Astrophysical Journal. 

Volgens NASA is een superzwaar zwart gat in het centrum van het stelsel de oorzaak van de hoge lichtintensiteit. Het gat zou namelijk gas en materie naar zich toetrekken en tot miljoenen graden Celsius verhitten, waardoor er veel energie vrijkomt in de vorm van licht. Dit zorgt er vervolgens voor dat omringende stofwolken ook opwarmen en zelf een bron van infrarode straling worden.

Drie verklaringen 

Maar hoe komt het dat het zwarte gat zo groot is geworden? Hier worden drie mogelijke verklaringen voor gegeven in het onderzoek. De eerste is simpel: het is gewoon zo geboren. De tweede is iets ingewikkelder. De druk die is ontstaan door het felle licht kan gas wegduwen, waardoor het zwarte gat maar een beperkt aantal ‘voedingsstoffen’ tot zich kan nemen. Maar als het verschijnsel deze limiet breekt, kan het nog veel sneller groeien. Het kan ook nog zo zijn dat het zwarte gat veel sneller materie naar binnen kan werken dan ooit werd aangenomen.

Het heldere sterrenstelsel is niet het enige extreem heldere infraroodstelsel. Tot zover heeft WISE rond de twintig vergelijkbare stelsels gevonden die ook enorm fel zijn. Maar er kan er natuurlijk maar een de beste in zijn klasse zijn.

Bronnen: Astrophysical Journal, NASA, WiredPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws