Menselijke hoogspanningsmasten voor IJsland

André Kesseler

19 August 2010 16:00

Het Amerikaanse designbureau Choi Shine heeft een eervolle vermelding gekregen voor een ontwerp van een nieuw soort hoogspanningsmast op IJsland.

De ontwerpers kozen voor enorme menselijke figuren die met behulp van vaste scharnierpunten in allerlei posities kunnen worden gezet. En dat biedt grappige mogelijkheden. Als de ‘hoogspanningsmens’ tegen een helling staat, kan hij zo worden neergezet dat het lijkt alsof hij er tegenop klimt. Als twee masten dicht bij elkaar staan kunnen de armen aan elkaar worden ‘geknoopt’, zodat het net lijkt alsof ze aan het wandelen zijn. De ontwerpen, samen Land of Giants genoemd, zijn even voor de hand liggend als briljant.

Pylon-Backdrop---Kjolur-Highlands-ts-2

Of de ruim 45 meter hoge figuren ook daadwerkelijk zullen worden gebouwd, is maar zeer de vraag. Het ontwerp kreeg een eervolle vermelding van de jury, maar Landsnet, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de elektriciteitsvoorziening op het eiland, heeft al laten weten dat de plannen voor de nieuwe, innovatieve masten voorlopig in de… euh… ijskast gaan. In IJsland zijn de centen namelijk op.

MF-Pylon-Backdrop-4

Bronnen: Wired

Beeld: Choi Shine


Meer Nieuws