MESSENGER crasht op Mercurius

kijkmagazine

01-05-2015 11:00:01

MESSENGER bij Mercurius

De NASA-sonde MESSENGER is gecrasht op Mercurius, de planeet die hij de afgelopen jaren heeft bestudeerd.

Het is volbracht. Gisteravond crashte het onbemande ruimtescheepje MESSENGER op de planeet Mercurius. Daarmee komt een succesvolle missie, die vier keer zo lang duurde als gepland, tot een eind.

De crash was geen verrassing. Zoals we al eerder schreven, is de sonde simpelweg door zijn brandstof heen; verder uitstel van executie was dus niet mogelijk. Via Twitter nam de sonde dan ook gisteren afscheid van de wereld:

De laatste foto die het ruimtescheepje nam van het oppervlak van Mercurius zag er zo uit:

MESSENGERs laatste foto van Mercurius

Om 21.26 uur onze tijd meldde mission control dat de sonde was gecrasht, aan de kant van Mercurius die van de aarde is afgekeerd. Een klein kwartier later volgde de bevestiging van het Deep Space Network van de NASA. Het MESSENGER-signaal was niet meer binnengekomen op het moment dat de sonde achter Mercurius vandaan had moeten komen, zo constateerde het netwerk.

In het hieronder afgebeelde deel van het Mercurius-oppervlak moet de sonde zijn neergekomen, met een snelheid van ruim 14.000 kilometer per uur. Daardoor zal in dit gebied nu een nieuwe krater zijn ontstaan met een middellijn van ongeveer 15 meter:

De crash site van MESSENGER op Mercurius.

Klik hier om meer te lezen over de MESSENGER-crash.

Bronnen: NASA, Volkskrant

Beeld: NASA/JHU APL/Carnegie Institution of WashingtonPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws