Meteorietinslag op maan breekt record

kijkmagazine

25-02-2014 13:00:48

Maaninslag

Een meteoriet is met extreem hoge snelheid op de maan neergestort: de helderste en langst zichtbare inslag die tot nu toe is waargenomen.

De inslag was zo gewelddadig dat hij vanaf de aarde met het blote oog was te zien. Het stuk steen kwam neer met een snelheid van 61.000 kilometer per uur en sloeg een krater van 40 meter. De klap kwam overeen met de explosie van 15 ton TNT, en leidde tot een schouwspel dat ruim 8 seconden duurde:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe groot en hoe zwaar de meteoriet was, is niet helemaal duidelijk. Als het ‘gewoon’ een meteoroïde was die toevallig op de maan insloeg, moet hij zo’n 450 kilogram hebben gewogen, met een middellijn van ongeveer een meter. Het kan echter ook dat het stuk steen deel uitmaakte van een heel kleine meteorenzwerm, die twee dagen vóór de inslag te zien was. In dat geval was de meteoriet slechts zo’n 50 kilo zwaar en had hij een middellijn van een kleine 40 centimeter, berekenden astronoom José Madiedo en collega’s.

Veel meer inslagen dan gedacht

Op basis van de inslag schatten de onderzoekers dat de maan door heel wat meer ruimterotsen van ongeveer een meter wordt geraakt dan eerder werd gedacht: zo’n 126 per jaar. Als dat klopt, zou de aarde – die zich in hetzelfde deel van de ruimte bevindt maar natuurlijk een stuk groter is – er nog veel meer op zijn dak moeten krijgen: circa 1680 per jaar. Gelukkig hebben wij een atmosfeer, waardoor dit soort brokstukken bij ons doorgaans zullen opbranden voor ze de grond raken en we er dus een stuk minder gevoelig voor zijn dan de maan.

De inslag vond overigens vorig jaar september al plaats en werd toen waargenomen door twee Spaanse telescopen. Nu is echter pas het wetenschappelijke artikel over die waarnemingen gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Bronnen: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Guardian

Beeld: J. Madiedo/MIDASPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws