Meteoroïde ‘stiekempjes’ geëxplodeerd

Laurien Onderwater

20-03-2019 08:59:53

meteoor

Een vuurbal ontplofte in december 2018 in de aardatmosfeer, meldt de NASA. En niemand die er iets van gemerkt heeft.

Onze aardbol zou dagelijks worden lastiggevallen door miljoenen meteoroïden die de aardatmosfeer binnendringen. Slechts een paar daarvan verbranden niet volledig in de dampkring en komen op aarde terecht als meteoriet, het gros verdampt wel. Niet zo gek dat we niks merken van die miljoenen meteoroïden. Maar dat een meteoroïde van bijna 1400 ton onopgemerkt is geëxplodeerd boven aarde is toch wel opmerkelijk. Hoe kan het dat niemand hier iets van heeft gevoeld of gehoord?

Lees ook:

Flinke impact

December vorig jaar explodeerde de meteoroïde boven de aarde. De impact van de explosie was vergelijkbaar met de energie die vrijkomt bij tien atoombommen. Maar niemand heeft doorgehad dat dit gebeurde.

Hoe bizar dit ook klinkt, het is niet heel gek dat geen enkele persoon op aarde dit heeft gemerkt. De ruimterots verbrijzelde namelijk op 25 kilometer hoogte boven de Beringzee die een oppervlakte van meer dan 2 miljoen vierkante kilometer heeft. Bovendien ligt de zee erg afgelegen.

Infrageluid

De NASA kreeg lucht van de meteoroïde dankzij de U.S. Air Force. Zijn satellieten voor het volgen van raketten detecteerden als eerste de explosie. Ook zou de vernietiging van de meteoroïde zijn waargenomen door minstens 16 infrageluid-meetstations (infrageluid heeft zo’n lage frequentie, dat het voor de mens onhoorbaar is) over de hele wereld. Dit wereldwijde netwerk is ontworpen om signalen van kernproeven op te pikken, maar kan ook worden ingezet als waarschuwingssysteem voor tsunami’s, vulkanen, aardbevingen en indringers zoals meteoroïdes.

Bovendien werd het spoor dat de meteoroïde achterliet tijdens zijn val richting de aarde door de Japanse Himawari-8 weersatelliet vastgelegd.

Tsjeljabinsk

Dankzij de gegevens, die onder meer door de U.S. Air Force waren verzameld, kon de NASA berekenen dat de meteoroïde zo’n 1400 ton woog, een doorsnede van tien meter had, en een snelheid van ongeveer 115.000 kilometer per uur.

De impact van december 2018 kreeg pas deze week aandacht dankzij een presentatie op de Lunar and Planetary Science Conference in Texas, die werd verzorgd door NASA-medewerker Kelly Fast. Ze vertelde BBC News dat de meteoroïde in december explodeerde met “40 procent de energie die vrijkwam bij de meteorietinslag van Tsjeljabinsk”, maar niet in het nieuws kwam vanwege die afgelegen locatie boven de Beringzee.

De Tsjeljabinsk-inslag vond in februari 2013 plaats. Hierbij raakten ruim 1500 mensen gewond en liepen veel gebouwen in de stad schade op.

Bronnen: BBC News, Live Science, ScienceAlert

Beeld: iStock/Getty Images

Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws