Minder boerende koeien verlaagt broeikaseffect

KIJK-redactie

2010-09-15 16:00:15

Koeien boeren 37 procent van de wereldmethaanproductie bij elkaar. Met een speciaal dieet wordt dit percentage bijna gehalveerd.

“De uitstoot van methaan door koeien is zo groot, dat elke inkrimping voordelig zou zijn”, aldus onderzoeker Alexander Hristov van de Penn State University. Na bijna zes jaar onderzoek heeft hij een voedingssupplement gevonden dat de methaanemissie door koeien met 40 procent kan laten afnemen.

Het supplement, gebaseerd op oregano, heeft geen negatieve bijwerkingen. Sterker nog: het verhoogt de dagelijkse productie van melk met 1 kilogram per koe per dag. Dit is eigenlijk heel logisch: door de methaanboeren verliezen de dieren energie. Als je dit verlies kunt inperken, kan de energie voor andere doelen worden gebruikt, zoals de melkproductie.

De invloed van methaan op het broeikaseffect is 23 keer zo groot als die van koolstofdioxide. Hierdoor staat een afname van 40 procent van de methaanproductie door koeien gelijk aan het weghalen van de CO2-productie van India en Rusland samen.

Bronnen: ScienceDaily

Beeld: foxypar4/cc-by-sa 2.0



Podcast KIJK en luister via JUKE







Meer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys