Moederbeer onschuldig aan ‘moord’

André Kesseler

16 May 2011 16:00

Als zwarte beren mensen aanvallen, wordt vaak gedacht dat het gaat om berenmoeders die hun jongen willen beschermen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat deze verdachten vaak niet de daders zijn.

In de afgelopen 109 jaar hebben zwarte beren in de Verenigde Staten en Canada 63 mensen gedood. Stephen Herrero van de Universiteit van Calgary deed onderzoek naar de aanvallen. In een interview met de New York Times zegt hij: “Moederberen die zich bedreigd voelen als iemand te dicht bij komt, reageren heel erg agressief. Ze maken lawaai, schrapen met hun poten over de grond en rennen hard op mensen af. Ze willen je laten geloven dat ze je levend op gaan vreten, maar ze stoppen vrijwel altijd.”

Volgens Herrero blijkt uit zijn onderzoek dat 88 procent van de aanvallen wordt gedaan door beren die op jacht zijn en in 92 procent van de gevallen gaat het daarbij om mannelijke dieren. “De beer waar je bang voor moet zijn, is degene die zich juist niet bedreigd voelt, die probeert of je een potentiële prooi bent”, zegt Herrero. “Die beer is stil en zal je besluipen zoals een leeuw dat zou doen.”

Overigens valt het aantal dodelijke ongelukken, met maar liefst 900.000 wilde zwarte beren in Noord-Amerika, nog wel mee. Maar de aanvallen nemen wel toe. Dat komt volgens de professor niet doordat de beren hongeriger of agressiever zijn, maar doordat mensen steeds vaker in hun leefgebied doordringen.

Bronnen: New York Times

Beeld: Brad


Meer Nieuws