Mogelijk nieuwe therapie tegen kaalheid

KIJK-redactie

19-04-2012 16:00:06

Kalende man

Kaalheid is een vervelende kwestie, maar een permanente oplossing ligt mogelijk in het verschiet. Japanse onderzoekers hebben namelijk een techniek ontwikkeld waarbij uit menselijke cellen nieuwe haarzakjes en haren worden gevormd bij naakte muizen.

In het laboratorium is met een speciale techniek een soort haarzakkiempje gemaakt dat bestaat uit stamcellen van de mens. Dit kiempje wordt in de huid van de muis getransplanteerd, net onder de opperlaag. Na twee tot vijf weken ontstaan er nieuwe haarzakjes van menselijke cellen die in contact staan met het omringende weefsel. Stimulatie van de haren, waarbij die in reactie daarop overeind gaan staan, laat zien dat ze ook in contact staan met het zenuwstelsel van de muis.

Doel is nu om de in Nature Communications gepubliceerde onderzoeksresultaten te vertalen naar een manier om kaalheid bij mannen tegen te gaan. Maar is hier niet al een effectief middel voor? Dat klopt: haartransplantaties. Alleen is er een groot verschil tussen beide methodes. Bij een haartransplantatie wordt een haarzakje verplaatst van bijvoorbeeld het achterhoofd naar de haargrens, terwijl er bij de nieuwe therapie een compleet nieuw haarzakje wordt gemaakt. Deze regeneratietherapie is de eerste die extra haren toevoegt aan de huid en kan dus potentieel een permanente oplossing vormen tegen kaalheid.

Bronnen: Nature Communications, NaturePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws