Monster van Loch Ness verklaard door geoloog?

André Kesseler

03-07-2013 16:00:57

De laatste jaren is het vrij stil rond Loch Ness en het monster dat daar in zou wonen. Maar een Italiaanse geoloog brengt Nessie weer even in de belangstelling.

Het monster van Loch Ness werd in 1933 wereldberoemd door een foto die gemaakt zou zijn door de Londense gynaecoloog Kenneth Wilson. Maar jaren van speurwerk met onderwatercamera’s, dure radarsystemen en zelfs mini-onderzeeërs leverde geen spoor van bewijs op dat het monster van Loch Ness bestond. En pas eind jaren negentig werd duidelijk dat de beroemde surgeon’s photo (zie hieronder) nep was.

ness-1934

Toch denkt de Italiaanse geoloog Luigi Piccardi dat er wel degelijk mensen zijn die vanaf de oevers van het Schotse meer iets raars hebben gezien. Volgens hem is een breuklijn, het Great Glen fault system, de oorzaak van de geruchten rond het beest.

Schotland

Illustratie: Woudloper/CC BY-SA 3.0

De breuklijn is 100 kilometer lang en heeft volgens Piccardi in de loop der tijd verschillende kleine aardbevingen veroorzaakt. Tussen 1920 en 1930 nam die seismische activiteit toe. Volgens de geoloog kan dat aan de oppervlakte voor flinke bubbels en golven hebben gezorgd. En die zouden voor een goedgelovige ooggetuige zomaar op een mythisch monster kunnen lijken.

Bron: Discovery NewsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar