Filmpje: Motobot is nog geen Valentino Rossi

André Kesseler

01-11-2017 15:59:27

Motobot

Dankzij kunstmatige intelligentie (KI) dreigen robots ons aan alle kanten voorbij te streven. Maar als motorrijder hebben ze nog een lange weg te gaan.

Yamaha werkt al sinds 2015 aan Motobot, een robotische motorrijder. Om eens te kijken hoe ver de robot gevorderd is, lieten de bouwers hem racen tegen MotoGP-rijder Valentino Rossi. Een pittige uitdaging, want van de 352 races die Rossi in zijn carrière reed, kwam hij er bij 115 ervan als winnaar over de streep.

Onaangepast

Het doel van het Yamaha-project is om de kunstmatige intelligentie zo ver door te ontwikkelen dat de racer in principe op elke motor zou kunnen rijden. Met andere woorden; er is niets aan de motor veranderd. Motobot bedient het stuur, de gashendel, de voor- en achterrem, de koppeling en het versnellingspedaal zoals een normale rijder dat ook zou doen. In de toekomst, ergens rond 2020, zou het onderzoek moeten leiden naar KI-systemen die actief met de motorrijder meekijken en meedenken en waar nodig ingrijpen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zover is het kennelijk nog niet, want hoewel Motobot de rondjes vlekkeloos aflegde, was hij maar liefst 32 seconden langzamer dan Rossi. Het verschil zit hem er voor een deel in dat de Italiaan zijn gewicht veel beter kan verplaatsen en dus veel sneller de bocht door kan. Dus als Yamaha dat er ook nog in kan programmeren, maakt Motobot al iets meer kans.

Bron: Popular Mechanics

Beeld: YouTube

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes