Nano-theezakje zuivert water voor minder dan een cent

kijkmagazine

19 August 2010 10:00

Zuid-Afrikaanse wetenschappers hebben een elegante, goedkope manier gevonden om water te zuiveren: een “hoëtegnologie wegdoenbare filter wat ʼn teesakkie lyk”.

Het zakje is gemaakt van gewoon ‘theezakjesmateriaal’, maar in plaats van earl grey of darjeeling bevat het nano-vezels en klontjes actieve kool die het water zuiveren, onder meer door  micro-organismen uit het water te halen en te doden. Door dit wegwerpzakje in de dop van een herbruikbare fles te stoppen en het water er vervolgens doorheen te spuiten, kun je een liter behoorlijk smerig water drinkbaar maken, stellen de verantwoordelijke onderzoekers.

Het ontwerp is afkomstig van Eugene Cloete, een microbioloog verbonden aan de Zuid-Afrikaanse Universiteit Stellenbosch. Momenteel wordt het nog getest door het South African Bureau of Standards, maar de eerste berichten zijn positief. En zoals het einde van het onderstaande filmpje laat zien, heeft Cloete zelf alle vertrouwen in zijn uitvinding…

De verwachting is dat de zakjes tegen het einde van het jaar al te krijgen zullen zijn. De prijs valt alleszins mee: een derde eurocent per stuk, een bedrag dat ook de armere Afrikanen zouden moeten kunnen betalen. En wie weet kunnen wij westerlingen er ook nog ons voordeel mee doen. Altijd handiger dan een rugzak vol flesjes Spa Blauw, zo’n herbruikbare fles met een handvol theezakjes.

Bronnen: Universiteit Stellenbosch, PhysOrg.com, Stellenbosch University Water Institute


Meer Filmpjes