NASA-tentoonstelling ‘A human adventure’

KIJK-redactie

17-05-2013 09:00:33

NASA-tentoonstelling 'A human adventure'

In de Jaarbeurs in Utrecht vindt vanaf 20 juni de NASA-tentoonstelling A human adventure plaats. KIJK kreeg deze week alvast een exclusief voorproefje.

Een neus van een spaceshuttle, raketmotoren, ruimtepakken die echt gedragen zijn en een stuk maansteen. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van de ruim driehonderd objecten die straks te zien zijn in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruimte-enthousiastelingen kunnen daar vanaf 20 juni terecht voor de NASA-tentoonstelling A human adventure.

Laatste loopbrug

NASA-tentoonstelling: ruimtepakDe internationale tentoonstelling reist de hele wereld over en is na eerdere bezoeken aan Stockholm, Madrid en Istanbul de rest van het jaar in Nederland te zien (daarna verhuist hij naar Tokio). Speciaal voor de tentoonstelling moest er een gat gemaakt worden in het dak van de Jaarbeurs, om de gigantische raketmotoren die er tentoongesteld worden naar binnen te kunnen takelen.

De reizende tentoonstelling is volgens organisator José Araujo uniek, omdat een groot deel van de objecten nog nooit eerder in het openbaar werd vertoond. Bezoekers die straks de 3500 vierkante meter grote beursvloer betreden, doen dat middels een loopbrug zoals ook door de astronauten van de Apollo-missie werd gebruikt op weg naar hun raket. “Die loopburg was het laatste wat NASA-astronauten zagen voordat ze de ruimte in vlogen”, zegt Araujo.

Replica van maanlander

Naast een gigantisch model van de trappen van de Apollo-raket, een Spoetnik-satelliet en een maanauto is het topstuk van de tentoonstelling een replica van de maanlander waarmee NASA-astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eerste mensen afdaalden naar het oppervlak van de maan. In een apart gedeelte van de tentoonstelling wordt aandacht besteedt aan de rol die de Nederlandse industrie speelt in de internationale ruimtevaart.

NASA-tentoonstelling

Ga naar www.ahumanadventure.nl voor meer informatie.

Tekst en foto: Nick KivitsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar