Navigeren zonder GPS met nieuw systeem

KIJK-redactie

2013-07-15 16:00:28

Navigeren zonder GPS met TIMU

Amerikaanse onderzoekers hebben een systeem ontworpen dat zonder hulp van satellieten zijn locatie kan bepalen.

Sinds de uitvinding van het Global Positioning System (GPS) kan het leger (en burgers trouwens ook) bijna niet meer zonder. Maar GPS werkt niet als je binnen of tussen hoge gebouwen bent, en kan doelwit zijn van aanvallen van vijanden. Daarom bedachten technici van het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger (DARPA) een systeem dat niet afhankelijk is van satellieten, maar zelf zijn positie ten opzichte van een startpunt bepaalt.

Het geheim van het systeem, dat niet groter is dan een cent, is een zeer precieze ‘meesterklok’. Samen met zes bewegingssensors meet deze de snelheid, tijd, richting en afstand vanaf een startpunt. Door alle onderdeeltjes in lagen in een speciaal soort glas te bouwen, krijg je een piepklein en sterk navigatiemiddel.

GPS-alternatief?

De technici lieten zich inspireren door sensors die ook in mobiele telefoons en gamecontrollers zitten. Die sensors zijn echter niet goed genoeg om te navigeren. Dezelfde soort sensors zijn ook te vinden in schepen en vliegtuigen, maar die zijn veel te groot om bij je te dragen. Het team uit Michigan combineerde de eigenschappen van beiden en kwamen zo op piepkleine, nauwkeurige TIMU’s (timing and inertial measurement units).

Het navigatiemiddel met de TIMU’s is niet het eerste GPS-alternatief dat DARPA naar buiten brengt (zie bijvoorbeeld dit KIJK-nieuws uit 2012). De onderzoekers zijn echter bij dit systeem erg trots op het kleine formaat en denken dat het over minimaal vijf jaar in gebruik kan worden genomen. Vervangen zal het de GPS echter niet; wel hebben de Amerikanen hiermee een goed back-upsysteem in handen.

Bronnen: University of Michigan, Phys.org

Beeld: Becky PetersonPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Vliegende limo's - Zaadverzinsels - Geluid voor elektrische auto's