Eerste mens op maan Neil Armstrong overleden

kijkmagazine

27-08-2012 13:00:09

Neil Armstrong

Afgelopen zaterdag overleed de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong op 82-jarige leeftijd. KIJK verzamelde de interessantste links rond de eerste mens op de maan.

De dood van de eerste astronaut die voet zette op de maan was uiteraard wereldwijd groot nieuws; zie het overzicht van krantenvoorpagina’s op de site Newseum. Maar het bericht werd niet overal vlekkeloos ingekopt. Zo noemde de Telegraaf Armstrong de eerste man op aarde, terwijl de Britse bijna-naamgenoot van die krant, de Telegraph, het had over de eerste vrouw op de maan. Ondertussen meldde NBC News dat niet Neil Armstrong, maar Neil Young was overleden. Dergelijke fouten zijn gelukkig niet terug te vinden in het persbericht van de NASA, dat reacties bevat van onder meer president Barack Obama en Armstrongs twee reisgenoten: Buzz Aldrin (82) en Michael Collins (81).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uiteraard verschenen daarna de nodige stukken online over de astronaut en diens erfgoed. Astronoom en blogger Phil Plait schreef bijvoorbeeld in een kort eerbetoon: “De hele geschiedenis bestaat uit twee delen: voordat mensen landden op de maan, en daarna. (…) Neil Armstrong was de mens die letterlijk op die scheidslijn stond.” Ook lezenswaardig is deze overpeinzing van de Britse astronomer royal Sir Martin Rees, over de toekomst van de bemande ruimtevaart.

Neil Armstrong op de maan

De meeste maanfoto’s tijdens de Apollo 11-missie werden genomen door Neil Armstrong - waardoor hij daar zelf niet op staat. Op dit kiekje, genomen door medeastronaut Buzz Aldrin, is Mr. One Small Step wél te zien.

Verder interessant op een wrange manier: de speech die president Nixon zou hebben gegeven als Armstrong en collega’s hun missie niet hadden overleefd. De openingszin: “Het lot heeft beslist dat de mannen die naar de maan gingen om die in vrede te verkennen daar zullen blijven om te rusten in vrede.”

Gelukkig hoefde Nixon deze woorden nooit op te lezen; Armstrong voerde zijn giant leap for mankind uit en kwam vervolgens in goede gezondheid terug naar de aarde, waar hij nog ruim veertig jaar als een bescheiden levende legende zou rondlopen.

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis