Nepmaan moet Chinese stad gaan verlichten

Karlijn Klei

19 October 2018 13:00

Soms kom je ideeën tegen waarop je alleen maar ‘hè?’ kunt zeggen.

Één april is het nog lang niet, maar het plan om straatverlichting in de Chinese stad Chengdu te gaan vervangen door een tweede ‘maan’ klinkt zacht gezegd ‘vergezocht’. Toch zou dat in 2020 het geval moeten zijn, zo melden verschillende Chinese mediaplatformen waaronder People’s Daily – een van de grootste kranten van het land.

Lees ook: De ‘verhoogde’ bus van China was oplichterij

Reflecterende satelliet

De nepmaan – een maanvormige satelliet – zou met behulp van een speciale coating ’s nachts zonlicht reflecteren. Dat weerkaatste licht zou fel genoeg zijn om een gebied met een diameter van zo’n 10 tot 80 kilometer te verlichten én de huidige straatverlichting te vervangen.

Het idee voor de tweede maan, die in Chengdu (de hoofdstad van provincie Sichuan in het zuidwesten van China) moet gaan komen, zou geïnspireerd zijn op een uitspraak van een Franse kunstenaar. Naar verluidt stelde die zich voor hoe het zou zijn om een “ketting van spiegels boven de aarde op te hangen die zonlicht weerkaatst, en zo de straten van Parijs het hele jaar verlicht”.

Schadelijk

Allemaal leuk en aardig, maar op het ‘waarom’ lijkt niet écht een antwoord te zijn – behalve dat het “geld zou besparen”. Vragen genoeg, want ook details over bijvoorbeeld afmetingen, locatie, kosten, enzovoorts, worden eigenlijk niet gegeven. En dat is bijzonder, want volgens Wu Chunfeng, hoofd van het Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co., Ltd, die afgelopen week het plan aankondigde, zou er al jaren aan de verlichtende satelliet gewerkt worden.

En is een nepmaan überhaupt wel een goed idee? Lichtvervuiling is een groot probleem en het effect van een tweede, altijd volle ‘maan’ op de natuur en Chengdu’s inwoners ook zou weleens heel vervelende gevolgen kunnen hebben. Denk alleen al aan wat dat constante licht met je dag-nachtritme doet.

Broodje aap?

Zeg nooit nooit, maar wij kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat er over twee jaar een extra ‘maan’ aan de nachtelijke hemel van Chengdu zal staan. En we zijn niet de enige; ook de lezers van People’s Daily hebben hun twijfels.

“Zoals andere, maffe aankondigingen uit China (kennen jullie de ‘verhoogde’ bus nog?) gaat dit nooit gebeuren”, zegt ene David. Hij verwijst daarmee naar een eerder, ‘ambitieus’ plan; een verhoogde bus waar auto’s onderdoor zouden kunnen rijden om zo het fileprobleem tegen te gaan. Liep uit op een fiasco, overigens.

Bronnen: IFLScience, Live Science, The Guardian, People’s Daily, CIFNews

Beeld: Pixabay CC

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

 

 


Meer Nieuws