Nieuw apparaat leest een gesloten boek

Naomi Vreeburg

12-09-2016 13:00:11

gesloten boek

Door een boek heen bladeren, zonder echt te bladeren? Dat kan met een nieuw systeem van het MIT.

Beoordeel een boek niet bij zijn kaft. Een spreekwoord dat je waarschijnlijk met de paplepel is ingegoten. Maar wat nu als je dat boek niet hoeft open te doen om het te lezen? Een nieuw systeem, dat onderzoekers van het MIT vrijdag in Nature Communications hebben geïntroduceerd, moet dit realiseren. Het kan pagina’s lezen, zonder ze om te slaan.

Eeuwenoude, kwetsbare boeken

Dit klinkt misschien een tikkie overbodig: we zijn toch niet zo lui geworden dat we niet eens meer een bladzijde willen omslaan? Maar het is ook niet per se een apparaat dat boekenwurmen thuis zullen gaan gebruiken. Het systeem moet helpen bij het lezen van eeuwenoude boeken die te kwetsbaar zijn om te worden geopend. Simpelweg omdat ze dan uit elkaar vallen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe werkt het nieuwe speeltje van MIT? Met zogenoemde terahertz-straling, straling die zich in het spectrum tussen de microgolven en het infraroodlicht bevindt. Verschillende chemicaliën absorberen verschillende hoeveelheden van terahertz-straling. Hierdoor kan het systeem een onderscheid maken tussen inkt en papier.

Om de individuele pagina’s te kunnen lezen, maakt het systeem gebruik van luchtbelletjes – van slechts 20 micrometer – die zich tussen de bladzijdes bevinden. Door de manier waarop het licht door deze luchtbellen wordt gebogen, weet het systeem welke pagina het precies aan het lezen is. En met behulp van verschillende algoritmes komen de letters van deze bladzijde op een scherm te staan.

Kinderschoenen

Helaas lukt het de MIT-onderzoekers nog niet om door een kaft heen te kijken. En het systeem kan vooralsnog alleen de eerste negen pagina’s lezen. Niet heel gek, want technologieën die gebruik maken van terahertz-straling staan nog in de kinderschoenen. Werk aan de winkel dus!

Bronnen: Nature Communications, MIT News, SlashgearPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes