Nieuw apparaat spoort zelfmoordbommen op

Laurien Onderwater

27-02-2016 13:00:58

CBD-1000

Na meerdere mislukte pogingen lijkt het erop dat er eindelijk een detector is ontwikkeld die zelfmoordbommen kan opsporen.

Het gemiddeld aantal zelfmoordaanslagen is enorm gestegen. In de jaren tachtig waren het er drie per jaar, tegenwoordig vindt er elke dag één plaats. En het engste is nog dat de aanslagen bijna onmogelijk zijn te voorkomen. Een apparaat ontwikkelen dat deze bommen kan detecteren, is geen makkie. Maar het lijkt erop dat het bedrijf R3 Technologies met zijn Concealed Bomb Detector hierin is geslaagd.

Verkeerd signaal

De CBD-1000, ter grootte van een pak ontbijtgranen, detecteert verborgen bommen door een bepaald signaal uit te zenden en het teruggekaatste signaal te analyseren. Wanneer exact hetzelfde signaal wordt teruggekaatst vanaf een persoon, vormt hij of zij geen bedreiging. Maar als het signaal een andere polarisatie heeft, kan dat wijzen op een zelfmoordterrorist.

Zowel metalen als niet-metalen materialen, waaronder kogellagers, glas, spijkers, keramieken scherven en stenen kan de CBD-1000 detecteren. Allemaal materialen die vaak worden teruggevonden in explosieve zelfmoordvesten.

Dure grap

Tot nu toe kan de CBD-1000 in 1,3 seconde een bom scannen op een afstand van bijna 3 meter. Er zijn al plannen gemaakt om het apparaat te optimaliseren, zodat het scans kan uitvoeren op personen 30 meter verderop.

Verschillende landen hebben al interesse getoond, waaronder Pakistan, Afghanistan, Saudi-Arabië en Koeweit. Wil je er zelf eentje aanschaffen? Dan zul je diep in de buidel moeten tasten, want de CBD-1000 zal naar schatting ruim 45.000 euro gaan kosten.

Bronnen: Engadget, Phys.org, Gizmag

Beeld: Randy MontoyaPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws