Nieuw: de robo-zeeschildpad

André Kesseler

06-10-2012 13:00:33

Bij het Zwitserse technologie-instituut ETH wordt onderzoek gedaan naar onbemande onderwatervaartuigen. Nu is er een nieuwe bedacht: de robo-zeeschildpad.

Je kent het ETH misschien van de tennissende quadrocopters of van de levensechte robottonijn die er in 2008 werd ontwikkeld, gebouwd en getest. De onderzoekers werken nu aan een nieuw project: de Naro-Tartaruga. Deze robot kan zich even soepel en efficiënt door het water bewegen als een echte zeeschildpad. Bovendien kan hij een flinke lading aan bijvoorbeeld meetapparatuur en batterijen meenemen.

Voorlopig lijkt de Tartaruga slechts een buis met wat vinnen eraan, maar hij is meer dan dat. In de ‘buis’ is slimme mechanica gekoppeld aan al even slimme elektronica. Elke vin wordt namelijk aangestuurd door drie motoren die het ding niet simpelweg heen en weer laten flappen, maar ook nauwkeurig de stand ervan kunnen sturen.

Met die aandrijving zou de robotschildpad onder water een snelheid kunnen halen van 7 kilometer per uur. (Daarmee laat hij de meeste van zijn levende soortgenoten achter zich, want die komen vaak niet veel verder dan een kilometer of 3 per uur.) Het plan is om de robot in de loop van deze maand in het diepe te werpen en hem voor het eerst echt te laten zwemmen.

Bronnen: ETH ZurichPopular ScienceSpectrum ieee

Beeld: ETH ZurichPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar