Nieuw: het vouwhuis

André Kesseler

07-04-2013 13:00:00

Ontwerpers hebben een huis bedacht dat zichzelf aanpast aan de weersomstandigheden en de seizoenen.

Het ontwerp heet D*Dynamic en werd bedacht door D*Haus Company Limited. Als het buiten koud en guur is, blijft het huis een vierkant en zijn alle grote ramen naar binnen gericht. Maar als buiten het zonnetje schijnt, vouwt het zich uit zodat het licht met bakken naar binnen kan stromen.

De ideeën van de ontwerpers zijn gebaseerd op die van de Britse puzzelontwerper/wiskundige Henry Ernest Dudeney. Die vond in 1903 een manier (The haberdasher’s problem) om een vierkant zo te laten ‘scharnieren’ dat je er een driehoek van kunt maken. In het filmpje laten de ontwerpers zien hoe ze op basis van dat idee verschillende ontwerpen hebben gemaakt, van een salontafel tot een compleet huis.

De twee ontwerpers zijn via de crowdfundingsite Kickstarter op zoek naar investeerders. Voor de salontafel is 30.000 pond (35.000 euro) nodig. Om het vouwhuis uit de startblokken te krijgen, moet er ongeveer 250.000 pond (300.000 euro) op tafel komen.

Leuk idee. Je moet alleen wel even goed onthouden waar de wc ook alweer uithangt als de zon plotseling is gaan schijnen.

Bronnen: Popular ScienceKickstarterPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws