Nieuw: Sturen met een piercing

André Kesseler

09 June 2011 16:00

Zelf hebben we het niet zo op mensen die stukken metaal door hun tong laten prikken om er cool uit te zien. Maar voor mensen in een rolstoel kan een tongpiercing heel erg nuttig zijn.

Het idee van Maysam Ghovanloo, assistent-professor aan de Georgia Institute of Technology is er eentje in de categorie ‘datdaarnounognooitiemandopgekomenis’. Ze bedachten namelijk een systeem van sensoren dat op het hoofd van een dwarslaesie-patiënt gezet wordt. Het apparaat registreert de magnetische signalen van de piercing en stuurt op basis daarvan de de rolstoel aan. Nu wordt dat vaak gedaan door de zogenoemde “sip and puff technology”, waarbij de rolstoel bestuurd wordt door aan een rietje te zuigen of erin te blazen.

Professor Maysam Ghovanloo test het systeem op een van zijn studenten.

Als je met de  tong tegen de voortanden duwt, gaat de rolstoel voorwaarts en naar achteren betekent remmen. In de toekomst zou het systeem verfijnd kunnen worden. Door met de piercing een bepaalde tand aan te raken, zouden dan een hele reeks specifieke commando’s uitgevoerd kunnen worden, zoals de huisdeur openen, of de tv aanzetten…

De Tongue Drive System wordt op dit moment op twee plaatsen in de VS getest.

 

Bron: The New York Times

Foto: Georgia Tech / Gary Meek

 

 


Meer Nieuws