Nieuw: taser tegen beren

André Kesseler

20 January 2011 10:00

Stroomstootwapens worden voornamelijk door politieagenten gebruikt om weerbarstige verdachten (vaak letterlijk) op de knieën te dwingen. Taser voerde een bestaand model, de X3, wat zwaarder uit, zodat het ook tegen wilde dieren kan worden ingezet.

De Marianne Thieme-achtigen van deze wereld beginnen natuurlijk meteen te sputteren. Om dat voor te zijn, laat Taser op zijn website weten dat het verreweg het beste is om de confontatie met wilde beesten uit de weg te gaan door het gedrag van mensen te veranderen. Maar dat lukt nou eenmaal niet altijd en dan is er volgens de fabrikant nog maar één oplossing: het gedrag van de wilde beesten veranderen. Niet alleen in de vrije natuur, maar bijvoorbeeld ook als oppassers in de dierentuin in het nauw komen.

Enter de Wildlife Taser, die beren, poema’s en ander potentieel gevaarlijk spul op andere gedachten moet brengen. Het wapen, dat zo’n 2000 dollar (1366 euro) kost, kan verschillende pijltjes afvuren en heeft een bereik van een meter of tien. Schiet je raak, dan krijgt krijgt het beest geen simpele stroomstootjes, maar calibrated neuro muscular incapacitation pulses. Hoe dan ook: hij gaat plat en dat duurt een seconde of dertig.

Filmpje van een ‘normale’ Taser X3:

Het Amerikaanse Department of Fish and Game heeft de taser getest en vindt dat het wapen op zich een goede bescherming biedt tegen aanvallen van forse beesten als beren en elanden. Maar er zijn ook bedenkingen. Men vraagt zich af of iemand die wordt bedreigd de rust kan vinden om het wapen goed te richten en te wachten totdat het wilde beest tot op tien meter genaderd is voordat hij de trekker overhaalt. En natuurlijk ligt ook misbruik tegen andere, onschuldige dieren op de loer.

Bronnen: New Scientist


Meer Nieuws