Nieuw toetsenbord voor mobieltjes

KIJK-redactie

03 November 2010 16:00

Ontwikkelaars van het bedrijf 3qubits hebben een nieuw toetsenbord ontwikkeld voor mobiele apparaten.

Hiermee zou je net zo snel moeten kunnen typen als met het ouderwetse toetsenbord. Dat was nog ontwikkeld op basis van de grootte van onze handen. Heel handig op groot formaat, maar niet meer zo snel op een touchscreen of als uitklapbaar toetsenbordje.

De nieuwe manier om tekst in te voeren, 8Pen, benadert de bewegingen die je met je vingers maakt bij het schrijven. Het invoerveld is een veelkleurige X, met in het midden een grote stip. De gebruiker begint met zijn vinger op de stip, schuift die naar een vlak, beweegt zijn vinger door een aantal aanliggende vlakken, om vervolgens terug te keren naar de stip. Door de richting waarin de gebruiker zijn vinger beweegt en het aantal vlakken dat hij daarbij doorkruist, weet de gadget welke letter wordt bedoeld. (Zie het filmpje voor verduidelijking).

Volgens de makers zit er een goed doordachte reden achter elk onderdeel van het ontwerp. Daarnaast zou het maar 10 minuten kosten om ermee te leren werken en niet veel langer om net zo snel te kunnen typen als met een traditioneel toetsenbord.

Maar ze zijn niet de enigen die sneller kunnen typen op een touchscreen. Cliff Kushler, uitvinder van het T9-woordenboek, heeft met zijn Swype ook een vervanger van het aantikken van letters bedacht. Met een slepende beweging van letter naar letter worden woorden gemaakt en een combinatie met een woordenboek zorgt voor het voorkomen van fouten. Afwachten welke benadering de mobiele industrie zal gaan veroveren.

Bronnen: The New York Times (8Pen), The New York Times (Swype)

Beeld: 8Pen/3qubits


Meer Nieuws