Nieuw wapen tegen digitale piraterij

André Kesseler

25 May 2010 16:00

De entertainmentmaatschappijen verliezen de strijd tegen de downloaders. Het wordt tijd voor iets nieuws.

Dat het nodig is, blijkt wel uit de cijfers. De afgelopen jaren zakte de verkoop van dvd’s bijvoorbeeld met 13 procent. Deels is dat te verklaren met de economische crisis, maar volgens deskundigen vormen allerlei illegale alternatieven voor het schijfje-in-een-doosje vooral de oorzaak. Een consortium van Amerikaanse bedrijven heeft besloten een nieuwe weg in te slaan. En die nieuwe weg heet DECE, Digital Entertainment Content Ecosystem.

De bedoeling is natuurlijk dat er weer netjes voor speelfilms, muziek en andere digitale media wordt betaald. In ruil daarvoor krijgt de gebruiker de mogelijkheid om bijvoorbeeld films overal en op elk gewenst apparaat af te spelen. Dus niet alleen op de televee, maar ook op allerlei mobiele apparatuur. En niet alleen in het thuisland, maar ‘all over ze wurld’. Films en muziek blijven in een centrale bibliotheek. Daar log je op in en de digitale content wordt naar dat apparaat gestreamd.

Een indrukwekkend aantal bedrijven heeft zich al bij DECE aangesloten. Het wachten is op het antwoord van de downloadcommunity.

Bronnen: BBC News

Beeld: Universal Pictures


Meer Nieuws