Nieuw: windturbine zonder wieken

André Kesseler

13-11-2012 16:00:32

Windturbines leveren elektriciteit, maar hebben ook zo hun nadelen. Ze zijn lelijk, maken lawaai en meppen soms vogels uit de lucht. De windturbine van Saphon Energy doet dat allemaal niet.

Het apparaat heeft nog het meest weg van een satellietschotel op een paal, maar eigenlijk kun je het beter vergelijken met een zeil. Door de wind gaat het oppervlak van de ‘schotel’ oscilleren; het wordt een klein beetje naar achteren gedrukt en weer naar voren gezogen. Die bewegingen worden aan de achterkant met kleine zuigers overgebracht op een hydraulisch systeem en kan vervolgens in elektriciteit worden omgezet. En dat in volkomen stilte.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens de website van het Tunesische bedrijf zet de Saphonian 80 procent van de wind om in energie; dat zou 2,3 keer zoveel zijn als traditionele windturbines. Een prototype van 120 centimeter doorsnede heeft aangetoond dat de theorie werkt en levert gemiddeld 400 watt aan elektriciteit.

Bronnen: Saphon EnergyDiscovery News

Beeld: Saphon EnergyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar