Nieuw: windturbine zonder wieken

André Kesseler

2012-11-13 16:00:32

Windturbines leveren elektriciteit, maar hebben ook zo hun nadelen. Ze zijn lelijk, maken lawaai en meppen soms vogels uit de lucht. De windturbine van Saphon Energy doet dat allemaal niet.

Het apparaat heeft nog het meest weg van een satellietschotel op een paal, maar eigenlijk kun je het beter vergelijken met een zeil. Door de wind gaat het oppervlak van de ‘schotel’ oscilleren; het wordt een klein beetje naar achteren gedrukt en weer naar voren gezogen. Die bewegingen worden aan de achterkant met kleine zuigers overgebracht op een hydraulisch systeem en kan vervolgens in elektriciteit worden omgezet. En dat in volkomen stilte.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens de website van het Tunesische bedrijf zet de Saphonian 80 procent van de wind om in energie; dat zou 2,3 keer zoveel zijn als traditionele windturbines. Een prototype van 120 centimeter doorsnede heeft aangetoond dat de theorie werkt en levert gemiddeld 400 watt aan elektriciteit.

Bronnen: Saphon EnergyDiscovery News

Beeld: Saphon Energy


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.