Nieuwe bril verandert van kleur op commando

KIJK-redactie

07-02-2015 13:00:39

Een nieuw materiaal kan worden gebruikt om brillenglazen te maken die op commando van kleur kunnen veranderen.

Wetenschapper hebben een elektrochrome bril gemaakt die kan veranderen in een gekleurde zonnebril met slechts één druk op de knop. Er zijn weliswaar al brillen op de markt die automatisch donkerder worden in feller licht, maar volgens de onderzoekers werken deze niet optimaal. De nieuwe bril zou sneller van kleur kunnen veranderen en beter aansluiten op de wensen van de gebruiker.

Elektrochrome moleculen

In de bril zitten elektrochrome moleculen. Als er een stroompje door het glas loopt, verandert de structuur van deze moleculen, waardoor ze verkleuren. Wanneer je een positief voltage gebruikt, worden de moleculen transparant. Bij een negatief voltage wordt het molecuul bruin. Met een simpele druk op de knop kan de gebruiker het gewenste stroompje laten lopen en de bril van kleur laten veranderen.

Fotochrome brillen

Er bestaan al fotochrome lenzen die automatisch veranderen wanneer er zonlicht op valt. Die bevatten fotochrome moleculen, waarvan de structuur een beetje veranderd als er UV-licht op valt. Door de veranderde structuur verkleuren de moleculen in deze brillen. Het nadeel van deze brillen is dat het een tijdje duurt voordat de kleur zich heeft aangepast. De elektrochrome bril verandert daarentegen binnen een paar seconden van kleur.

Ook houden de fotochrome brillen het licht niet goed tegen als het bijvoorbeeld wordt weerkaatst door sneeuw en passen ze zich niet naar de wens aan als de gebruiker autorijdt of bijvoorbeeld een pet draagt. De nieuwe brillen doen dat volgens de onderzoekers wel.

Bronnen: ACS Applied Materials & Interfaces, American Chemical Society via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis