Nieuwe vleesetende dinosoort ontdekt

KIJK-redactie

26-07-2016 13:00:57

vleesetende dinosoort

Wetenschappers hebben in Argentinië een nieuwe vleesetende dinosoort ontdekt: Murusraptor barrosaensis.

Megaraptor is een geslacht van vleesetende dinosauriërs, vooral bekend om hun enorme klauwen waarmee ze hun prooi aan stukken scheuren. Fossielen toonden eerder aan dat de dieren in deze groep een lengte hadden tussen de en 8 meter, maar paleontologen zijn onlangs gestuit op een nieuwe Megaraptor, die vermoedelijk nog een stuk groter kon worden.

Vlijmscherp

De dino werd ontdekt in Sierra Barrosa, een fossielrijk gebied in Argentinië. Het fossiel van de nieuwe dinosaurussoort genaamd Murusraptor barrosaensis, is bijzonder compleet. Paleontologen vonden een gedeeltelijk skelet met een prachtig bewaard schedel. Dit terwijl het fossiel al ongeveer 80 miljoen jaar oud.

Onderzoek toont verder aan dat de dinosaurus met lucht gevulde, vogelachtige botten had. “Ze waren licht gebouwd”, vertelt paleontoloog Anne Schulp die niet bij de studie betrokken was. “Ze waren dan ook behendig jagers en hadden redelijk forse klauwen.” Ook schrijven de onderzoekers dat het dier in het bezit was van vlijmscherpe tanden van 9 centimeter lang.

vleesetende dinosoort

Een silhouet van de nieuw ontdekte megaraptor. De witgekleurde onderdelen laten zien welke botten zijn gevonden. © Coria et al./PLOS ONE

Verder zou de dino ongeveer 8 meter lang zijn, maar mogelijk had hij nog groter kunnen worden. Op basis van het botstructuur denken de onderzoekers namelijk dat hij niet volgroeid was. Daarmee zou de dinosaurussoort groter zijn dan de bestaande exemplaren van de Megaraptor.

T-rex

Voor onderzoekers is het al een tijdje een belangrijke vraag tot welke familie Megaraptors behoren. Of ze maken deel uit van de superfamilie Allosauroidea of van de Coelurosauria, waar de T-rex ook toe behoort. Ondanks de goede staat van het fossiel, geeft deze daar helaas nog geen antwoord op.

“De onderzoekers hebben een aantal redelijk karakteristieke botten aangetroffen”, vertelt  Schulp. “Dat betekent dat het goed vergeleken kan worden met andere dinosauriërs. Toch geven zij nog niet genoeg informatie om hier een duidelijke uitspraak over te doen.”

Bronnen:  PLOS ONEIFL SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis