Noors bedrijf wil ‘s werelds grootste datacenter bouwen

Laurien Onderwater

18 August 2017 10:59

datacenter

Er zijn plannen voor het bouwen van het grootste datacenter ter wereld in de Noordpoolcirkel.

Datacenters verbruiken een enorme hoeveelheid stroom, wat deels valt te wijten aan de koeling die ze vereisen. Om zowel de servers goed te kunnen koelen als minder energie te verbruiken, heeft een Noors bedrijf nu het plan om een datacenter te bouwen in Noord-Noorwegen. Daar zal het arctische klimaat als een enorme koelkast functioneren.

Enorme vesting

Kolos, het bedrijf achter de grootse plannen, koos voor de Noorse stad Ballangen die in de Noordpoolcirkel ligt. Het datacenter wordt naast een meer gebouwd, waardoor het enorme gebouw eerder op een soort vesting zal gaan lijken.

Het bedrijf meent dat 100 procent van het vermogen van het datacenter uit duurzame bronnen zal komen, met name uit wind- en waterenergie. Hierdoor zullen naar schatting de energiekosten dalen met 60 procent, zelfs als het datacenter op volle toeren gaat draaien en alle computers samen 1000 megawatt trekken. Daarmee wordt dit datacenter het grootste ter wereld.

De dataverwerkingsafdeling van Amazon verbruikt ook al 1000 megawatt, maar daarbij zijn de servers verspreid over een groot gebied. Terwijl de computer in het toekomstige datacenter in Noorwegen worden geclusterd in één gebouw.

Money, money, money

Kolos heeft al de goedkeuring van vijf Noorse burgermeesters gekregen en de Minister van Milieu, Vidar Helgesen, zal aanwezig zijn bij een vergadering deze week. Qua financiën is het bedrijf ook al aardig op weg, maar er is nog meer geld nodig. Dat hoopt Kolos los te krijgen bij Amerikaanse investeerders.

Bronnen: BBC News, New Atlas

Beeld: Kolos

Lees ook:

KIJK 8/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws