Noren bouwen raket voor F-35

André Kesseler

18-07-2014 16:00:07

De Noren hebben natuurlijk vreselijk veel geld, maar toch blijft het een beetje raar dat juist zij een geheel nieuwe raket gaan ontwikkelen voor de F-35.

En toch is het zo. De gronddoelraket wordt gebouwd door Kongsberg Defence & Aerospace en gaat de Joint Strike Missile heten. Het wordt de eerste raket die speciaal voor de F-35 is gebouwd en heel veel landen hebben al belangstelling getoond. De JSM zou dus wel eens heel populair kunnen worden.

Volgens de Noren heeft de raket een klein radarprofiel en vliegt hij heel dicht boven de grond in de richting van zijn doel. Hij kan bovendien voorkomen dat hij uit de lucht wordt gehaald door op het laatste moment allerlei ontwijkende manoeuvres uit te voeren. Overigens past de raket wel in de A- en C-versie van het veelbesproken toestel, maar niet in de B-versie. Die heeft, omdat er een lift fan in ‘geschoenlepeld’ moest worden om verticaal te kunnen landen, een kleiner ‘bommenruim’.

F-35-fires-Joint-Strike-Missile

Kongsberg heeft inmiddels ook een contract afgesloten met de Amerikaanse rakettenbouwer Raytheon. De twee gaan samenwerken om op basis van de JSM een nieuwe raket voor de Amerikaanse marine te bouwen. De US Navy heeft namelijk 1 miljard euro uitgetrokken voor de vervanging van de verouderde Harpoon-antischeepsraketten.

De JSM zelf zou in 2025 inzetbaar moeten zijn. Totale ontwikkelingskosten een kleine 1 miljard euro…

Bron: Breaking Defense

Beeld: Kongsberg Defence & AerospacePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis