Deze wendbare omnicopter vangt ballen in een netje

KIJK-redactie

30-05-2017 09:00:51

omnicopter

Maak kennis met de omnicopter: een drone met acht motoren die allen in verschillende richtingen staan, waardoor hij zeer wendbaar is.

De meeste drones zijn zo ontwikkeld dat ze – uiteraard – omhoog kunnen vliegen en naar voren. Maar dat is voor de omnicopter niet genoeg. De propellers van deze wendbare drone zijn namelijk alle kanten op gericht wat hem een extreem manoeuvreerbaar speeltje maakt. En dit exemplaar is niet vies van een leuk balspelletje.

Six degrees of freedom

In de onderstaande video zie je hoe de omnicopter in staat is met een netje een bal op te vangen. De software die dit mogelijk maakt, berekent daarvoor eerst de baan van het balletje wanneer het wordt opgegooid. Aan de hand van de berekening beweegt de drone razendsnel om met zijn netje het balletje op te vangen. De software doet dit volgens het six degrees of freedom-principe.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vrijer dan een vogel

Wetenschappers Dario Brescianini en Raffaello D’Andrea van het Institute for Dynamic Systems and Control (IDSC), ETH Zurich, leggen uit: “De software kan ongeveer 500.000 banen per seconde berekenen die de omnicopter vanuit iedere denkbare opstelling, snelheid en hoogte, naar een nieuwe positie kan sturen.”

Met andere woorden: de omnicopter kan zonder moeite in alle richtingen bewegen en draaien, al naar gelang waar de software hem heen stuurt. Er is geen beweging die het slimme ding niet kan maken. En dat alles terwijl hij in de lucht blijft hangen alsof zwaartekracht geen rol speelt. De drone is daarmee vrijer dan een vogel en de gewone multicopter-drone. En dat de omnicopter van balletje vangen houdt, maakt hem (als je het ons vraagt) al helemaal een kek ding!

Bronnen: IEEE Spectrum, Hackaday

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes