Onderwaterdrone zonder motor spoort onderzeeërs op

KIJK-redactie

2016-10-29 10:30:25

onderwaterdrone

Een onderwaterdrone zonder motor, die vijandelijke onderzeeërs gaat opsporen. Het klinkt als sciencefiction, maar het wordt werkelijkheid.

De Amerikaanse marine heeft ingestemd met de inzet van vernuftige, stille onderwaterdrones die vijandelijke onderzeeërs gaan opsporen en volgen. De zogeheten buoyancy gliders zien eruit als torpedo’s. En omdat ze zelf geen motor hebben, zijn ze voor de vijand moeilijker te detecteren. Ze glijden geruisloos door het water.

Onderwaterdrone met sonar

Nadat de drone te water is gelaten, neemt hij door de neus water in. Daarmee wordt het ding zwaarder, begint hij langzaam te zinken, en glijdt hij tegelijk naar voren. Als de drone tot 150 à 180 meter diepte is gegleden, perst ie het water uit zijn romp, waardoor hij weer richting de oppervlakte zweeft.

Aan boord bevinden zich een accupakket, en waarschijnlijk een passieve sonar, die alleen luistert en zelf geen ‘ping’ uitstuurt. Nadat een vijandige onderzeeër wordt gedetecteerd en gelokaliseerd, kan de drone naar de oppervlakte stijgen om een melding te versturen met de snelheid en koers van de gevonden onderzeeër, en wellicht zelfs met informatie omtrent het type.

Accupakket helpt mee

Het zware accupakket kan door de romp bewegen en voorin en achterin de romp positie nemen. Dit verandert het zwaartepunt van de drone, wat de duikhoek helpt te beïnvloeden. De aandrijftechniek is afkomstig uit de wetenschap, zoals in onderstaande video is te zien. De onderwaterdrones zullen in duo’s aan boord komen van de torpedobootjagers van de Arleigh Burke-klasse van de Amerikaanse marine.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Beeld: Teledyne Marine Systems

Bronnen: Popular Mechanics, Sea Power


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.