Onderwaterrobot moet leren van pijlstaartrog

KIJK-redactie

15-11-2013 16:00:22

Dat robots veel kunnen leren van dieren of de natuur, is geen nieuw concept. Wel nieuw is de pijlstaartrog als inspiratiebron.

Pijlstaartroggen hebben een bijzondere manier van zwemmen. Ze glijden namelijk door het water als een wapperende vlag in de wind. Wetenschappers hebben aan de hand van modellen deze bijzondere techniek in kaart weten te brengen. Als onderwaterrobots op dezelfde manier zwemmen, zou dat erg gunstig zijn.

In onderstaand filmpje zie je hoe een pijlstaartrol precies zwemt:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Het kost de pijlstaartrog relatief weinig energie om zo te zwemmen, doordat hij gebruikmaakt van ‘draaikolkjes’ in het water. Aan de voorzijde, bij de kop, creëert hij een lagedrukgebied en aan de achterzijde, bij de staart, creëert hij een hogedrukgebied. Op die manier is de weerstand van het water minder en kost het zwemmen niet veel energie.

Of het mogelijk is om robots op eenzelfde manier te laten zwemmen, moet nog worden uitgezocht. Deze groep van wetenschappers gaan in ieder geval door met het bestuderen van andersoortige roggen, om zo een goed beeld te krijgen van hoe die zich voortbewegen.

Bronnen: The State University of New York, PopSci.com

Beeld: Albert Kok/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis