Onderzoek: braintraining werkt niet

André Kesseler

26 April 2010 09:00

Braintraining, het doen van geheugenspelletjes via internet of spelcomputer, is  een leuke manier om de tijd te doden en je wordt er nog slim van ook. Maar is dat wel zo?

Adrian Owen werkt bij het Engelse onderzoeksinstituut Medical Research Councils Cognition and Brain Sciences Unit en Owen deed een onderzoek in samenwerking met het BBC Programma Bang Goes The Theory. Owen pakte het groot aan met een groep van 11.500 vrijwilligers tussen de 18 en de 60 jaar oud.

Die werden opgesplitst in drie groepen. Twee ervan speelden de hele dag braintrain-spelletjes, de derde hing alleen maar wat rond op het internet. Na zes weken bleken de twee ‘braintrain-groepen’ niet meetbaar slimmer dan de groep die geen fluit had uitgevoerd.

De braintrainers waren wel beter geworden in de specifieke spelletjes. Maar dat hing gewoon samen met het feit dat ze meer hadden geoefend en niet met een verbetering van cognitieve functies als geheugen en redenatie.

dr-kawashima-s-brain-training-how-old-is-your-brain_981841

Dallas Campbell, presentator van het BBC-programma, zegt: “Miljoenen mensen spelen die dure spelletjes in de veronderstelling dat we daardoor onze dagelijkse taken beter uit kunnen voeren. Wij hebben met dit onderzoek echte, wetenschappelijke bewijzen verzameld om de vraag te beantwoorden of deze spelletjes die investering waard zijn. En nu hebben we het antwoord.”

Bronnen: The Independent


Meer Nieuws