Ontploffen van lithium-ion-accu in beeld gebracht

Naomi Vreeburg

29-04-2015 13:00:16

Britse onderzoekers hebben vastgelegd hoe lithium-ion accu’s uit elkaar knallen.

Lithium-ion-accu’s vind je tegenwoordig in bijna elke gadget: van iPhones tot jumbo jets en van laptoppen tot sommige Tesla-wagens. Maar deze batterijen zijn niet altijd even veilig, zo laten onderzoekers van de University College Londen maar weer eens zien. Zij hebben het exploderen van een lithium-ion-accu gefilmd. En toegegeven, dat ziet er best gaaf uit.

Veiligheidsmaatregelen

Wanneer een deel van de accu oververhit raakt, geeft het dit door aan een andere cel en zo ontstaat er een kettingreactie. Paul Shearing en zijn collega’s besloten deze reactie in beeld te brengen door allereerst twee soorten commerciële accu’s te verhitten tot 250 graden Celsius met een deeltjesversneller die röntgenstraling afschiet. Met een high speed 3D-camera hielden ze vervolgens bij wat er precies met de batterijen gebeurde.

Niet alle accu’s knalden uit elkaar – sommige batterijen met ingebouwde veiligheidsmaatregelen bleven heel. Althans, totdat de onderzoekers besloten om de temperatuur even op te schroeven tot 1000 graden Celsius. Het koperen materiaal binnenin de accu’s smolt bij deze hitte en zorgde alsnog voor de kettingreactie. Maar de batterijen zonder deze veiligheidsregeling explodeerden al wel bij 250 graden Celsius. Het topje van de accu schiet er op een gegeven moment zelfs vliegensvlug vanaf. Bekijk het onderstaande filmpje.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zeldzame explosies

Vorig jaar kwam de Boeing Dreamliner in de problemen doordat zijn lithium-ion-accu oververhit raakte. Mede hierdoor verbieden steeds meer vliegtuigmaatschappijen de vracht van deze accu’s. En na deze beelden lijkt dat maar goed ook. Toch is het exploderen van een lithium-ion-accu zeldzaam, vertelt Shearing aan LiveScience. “De meeste mensen bakken hun iPhones niet tijdens dagelijks gebruik.”

Bronnen: Nature Communications, Popular Science, LivesciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis