Ook ratten kakken van koffie (en cafeïne is niet de oorzaak)

kijkmagazine

24 May 2019 08:59

koffie

Dat koffie laxerend werkt, is bekend, maar waarom is onduidelijk. Amerikaanse artsen denken het raadsel nu opgelost te hebben.

Koffie geeft een energieboost, maar het kan ook een boost aan de darmen geven. Een hoop koffieliefhebbers moet na het drinken van een bakkie pleur nodig naar het toilet.

Lees ook:

Cafeïne

Eerdere studies suggereerden dat cafeïne de boosdoener was, maar volgens artsen van de Universiteit van Texas is dat niet het geval. Ze stellen dat koffie de darmen laat samentrekken, waardoor poep sneller de uitgang weet te vinden. Ook zou koffie darmbacteriën doden. De medici presenteerden de voorlopige resultaten van het onderzoek op een congres in San Diego.

Tijdens hun experiment lieten de artsen labratten drie dagen lang koffie drinken, waarbij de dieren zowel cafeïnehoudende als cafeïnevrije koffie kregen voorgeschoteld. Daarna onderzochten ze de darmen van de beestjes. Uit de resultaten bleek dat koffie de lagere darmen en dikke darm liet samentrekken, ongeacht of er cafeïne in de drank zat. Als gevolg produceerden de ratten meer keutels.

Bacteriën

De rattenpoep werd vervolgens onderzocht. In de uitwerpselen van dieren die koffie hadden gedronken, vonden de wetenschappers minder bacteriën dan in de uitwerpselen van dieren die geen koffie hadden gedronken. Ook hier had cafeïnevrije koffie hetzelfde effect als cafeïnehoudende koffie.

De onderzoekers zeggen dat koffie mogelijk gebruikt kan worden als een behandeling voor obstipatie, maar benadrukken dat dit verder onderzoek vereist. Zo is niet duidelijk welke bacteriën sterven en of deze goed of slecht zijn. Ook is het een raadsel welk ingrediënt in koffie ervoor zorgt dat ratten aan de poeperij gaan.

Lastig

Paul Boekema, maag-darm-leverarts in het Máxima Medisch Centrum, deed in het verleden onderzoek naar het effect van koffie op het maag- en darmstelsel. Hij noemt de studie ‘interessant’. „Maar het is nog wel wat dun. Zo is niet helemaal helder welke meetmethoden zijn gebruikt.”

Volgens Boekema is het lastig om onderzoek naar de effecten koffie van op het darmstelsel te doen. „Koffiedrinkers roken wat vaker dan gemiddeld en drinken doorgaans ook meer alcohol. Dat heeft ook effect op de onderzoeksresultaten.”

Daarnaast is koffie heel divers. De een drinkt graag een espresso, de ander liever filterkoffie. „De vraag is of die verschillende kopjes koffie hetzelfde effect op de darmen hebben. Een espresso wordt bijvoorbeeld niet gefilterd en bevat daardoor stoffen die een kop filterkoffie niet bevat. Dat zijn allemaal factoren die zuiver onderzoek naar koffie in de weg zitten”, aldus Boekema.

Warme melk

Dat cafeïne geen rol lijkt te spelen, vindt Boekema niet vreemd. Andere cafeïnehoudende dranken zoals Cola laten ons ook niet naar het toilet rennen.

Naar het effect van koffie op darmbacteriën werd al eerder onderzoek gedaan. „In de darmen zijn goede en slechte bacteriën aanwezig. Het lijkt erop dat het drinken van koffie zorgt voor een grotere aanwezigheid van goede bacteriën”, aldus de medicus.

De darmarts denkt zelf dat de warmte van koffie een rol speelt bij het in gang zetten van maag-darmactiviteit, zoals het samentrekken en ontledigen van de darmen. „Komt het nou door stofjes in de koffie of is het een gevolg van het drinken van warme drank? Dat is nog nooit onderzocht. Het zou interessant zijn om te kijken of een glas warme melk of een kop hete thee hetzelfde effect heeft als koffie.”

Bron: Digestive Disease Week/Gizmodo

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws