Dit vest maakt virtual reality nóg echter

kijkmagazine

01-05-2018 12:59:41

force jacket

De Force Jacket laat Kaa van Jungle Boek als een levensechte slang om je heen kronkelen.

Regendruppels op je voelen vallen, maar niet nat worden of een virtuele knuffel krijgen én voelen. Het kan: Disney en het MIT hebben samen een vest ontwikkeld, dat virtual reality allemaal nog net even iets ‘echter’ maakt. De Force Jacket is gevuld met 26 zakjes die bij ‘aanraking’ met lucht worden gevuld en vervolgens weer leeg worden gezogen.

Sneeuwbal

Momenteel worden dit soort aanrakingen bij virtual reality gesimuleerd door trillingen, maar het gebruik van kleine airbags is iets nieuws. De luchtzakjes kunnen apart van elkaar en met verschillende snelheden worden opgeblazen. Door het gelijkmatig verdelen van druk op je lichaam, lijken de aanrakingen veel echter.

Het vest bedekt alleen het bovenlichaam en de armen en is onder andere getest met het nabootsen van wat je voelt wanneer een sneeuwbal je raakt, er slijm over je rug loopt, insecten over je arm lopen en je op je schouder wordt getikt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Reddingsvest

De Force Jacket is momenteel nog een prototype en veel te onhandig om thuis te gebruiken. Het is namelijk een uit elkaar gehaald reddingsvest, gevuld met zakjes, die zijn verbonden met een compressor en vacuümpomp. Een hele installatie dus.

Of een meer bruikbare versie van het vest ooit in huiskamers komt te liggen, is nog maar de vraag. Het gebruik van het kledingstuk in een toekomstige Disneyattractie is al veel aannemelijker.

Met zo’n attractie zal Disney een hoop bezoekers trekken.

Bronnen: ACM, New Atlas, Popular Mechanics

Beeld: Disney

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes