Opwarming aarde zorgt voor meer biodiversiteit

KIJK-redactie

05-09-2012 09:00:07

Wereldbol NASA

Een nieuwe analyse van fossiele en geologische gegevens suggereert dat de biodiversiteit toeneemt als de aarde opwarmt. Dit betekent echter niet dat de massale uitstervingen van tegenwoordig in de toekomst worden teruggedraaid.

Onderzoekers onderzochten het aantal tot nu toe bekende families van ongewervelde zeedieren en de temperaturen op het zeeoppervlak van de afgelopen 540 miljoen jaar. Ze kwamen tot de conclusie dat er bij hoge temperaturen meer biodiversiteit was en bij temperatuurdalingen juist minder. De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten van York, Glasgow en Leeds, spreekt eerder onderzoek over dezelfde tijdsperiode tegen. Deze oude analyse was gebaseerd op minder uitgebreide gegevens en concludeerde juist dat een opwarmend klimaat leidt tot een daling van de totale diversiteit.

Betekent dit dan dat massale uitstervingen van tegenwoordig in de toekomst worden teruggedraaid? Nee. De toename van biodiversiteit hangt namelijk samen met de evolutie van nieuwe soorten over miljoenen jaren en het uitsterven van bestaande soorten. Volgens de wetenschappers krijgt de biodiversiteit op korte termijn geen boost, aangezien nieuwe levensvormen veel tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. Ze verwachten zelfs dat met het huidige tempo van uitstervende soorten de diversiteit alleen maar vermindert.

Paradox

“Tot nu toe leken de bevindingen een paradox”, zegt Alistair McGowan van de School of Geographical and Earth Sciences in Glasgow. “Eerdere ecologische studies toonden aan dat de soortenrijkdom toeneemt richting de evenaar, waar het warm is.” Maar als de temperatuur op aarde toeneemt ten gevolge van de klimaatverandering, zou de biodiversiteit juist afnemen. “Onze nieuwe resultaten weerleggen deze conclusies en komen overeen met het ecologische patroon”, aldus McGowan.

De wetenschappers zijn er echter nog lang niet. De volgende stap is een gedetailleerde analyse van de afgelopen eeuwen. Dat geeft een betere kijk op wat de huidige klimaatverandering betekent voor de mensheid.

Bron: PNAS, Nature, University of York

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws