Orkaan Dorian: angstaanjagend én adembenemend

Karlijn Klei

03 September 2019 13:05

orkaan

Het is bijna niet voor te stellen dat zoiets destructiefs als orkaan Dorian op momenten ook zo mooi kan zijn.

Het is een van de zwaarste Atlantische orkanen ooit gemeten, orkaan Dorian, die afgelopen dagen over de Bahama’s raasde. Met snelheden van 300 kilometer per uur kwam hij eergisteren aan land waar hij vervolgens massale overstromingen veroorzaakte. Duizenden woningen raakten vrijwel onherstelbaar ernstig beschadigd en een aantal mensen overleefde de storm niet.

Hoe afgrijselijk dit soort natuurrampen ook zijn, er zijn mensen die ze van dichtbij willen bekijken. Beelden die onderzoekers van de orkaan verzamelden, laten een andere kant van de rampzalige storm zien; een die bijna mooi te noemen is. De beelden moeten ons meer leren over het ontstaan en verloop van krachtige stormen als Dorian.

Lees ook:

Het oog van de storm

Zo vliegen zogenaamde orkaanjagers (Engels: hurricane hunters) van het Amerikaanse instituut voor meteorologie en oceanografie, het NOAA (voor National Oceanic and Atmospheric Administration) en de Amerikaanse luchtmacht regelmatig het oog van de orkaan in. Die vluchten leveren adembenemende beelden op, zo zien we op Twitter:

De dikke pakken, verticale kolommen van wolken, die op de beelden te zien zijn, zijn wat meteorologen het stadium effect noemen; een fenomeen dat enkel ontstaat bij bijzonder zware stormen.

Bliksemshow

Ook meteoroloog Dakota Smith nam de orkaan onder de loep – hoewel niet van zo dichtbij als de hurricane hunters. De NOAA-onderzoeker ging de satellietbeelden van Dorian door en maakte daarmee een gifje waarop felle bliksemflitsen rond het draaiende oog te zien zijn.

Hoewel de meteoroloog in haar Twitter-bericht van ‘spectaculaire beelden’ spreekt, zit ook hier natuurlijk meer achter dan een mooi, indrukwekkend plaatje. Het patroon en de mate waarin deze flitsen voorkomen, zegt namelijk iets over de kracht en het ontwikkeling van de orkaan in de dagen die volgen.

Gevaar houdt aan

Dorian kwam als orkaan in de hoogste categorie van de Saffir-Simpson-schaal, een schaal waarmee de kracht van tropische stormen wordt aangeduid, aan op de eilandengroep. Volgens de NOS is de storm, die momenteel verder over de Bahama’s trekt, afgezwakt van deze vijfde categorie naar een nog steeds zeer gevaarlijke categorie vier.

Men verwacht dat de orkaan in de komende dagen zal afbuigen naar het noordwesten. De oostkust van Florida zet zich schrap.

Bronnen: ScienceAlert1, 2, NOS

Beeld: @ArcticAirDoctor/Twitter, @NOAA_HurrHunter/Twitter, @weatherdak/Twitter

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!


Meer Filmpjes