Orkaan met vrouwennaam is dodelijker

KIJK-redactie

03-06-2014 13:00:57

Er vallen meer doden wanneer een orkaan met een vrouwennaam voorbij raast dan wanneer het een orkaan met een mannennaam betreft. De reden: vrouwelijke orkanen worden als mild beschouwd.

Orkanen een naam geven, heeft zo zijn risico’s. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat orkanen die een vrouwelijke naam hebben gekregen meer doden op hun geweten hebben dan ‘mannelijke’ orkanen.

De stormen met een vrouwennaam waren echter niet per definitie sterker dan mannelijke orkanen. Waarom kwamen er bij zo’n orkaan toch meer mensen om? Om deze vraag te beantwoorden, deden de onderzoekers een experiment: ze lieten proefpersonen een stukje tekst lezen over een orkaan. Vervolgens moesten die inschatten hoe gevaarlijk deze stormen waren. Orkaan Alexander bleek mensen meer schrik aan te jagen dan Alexandra. Bovendien zouden de deelnemers eerder evacueren wanneer Christopher langs raast, dan wanneer orkaan Christina voorbij komt stormen.

Mensen schatten orkanen met vrouwelijke namen als milder in en treffen daarom minder voorbereidingen om te vluchten. Om deze reden zouden er meerdere doden vallen bij stormen met een vrouwennaam.

Seksistisch

Vroeger kregen orkanen in Amerika alleen vrouwelijke namen. De achterliggende reden: orkanen zijn onvoorspelbaar en vrouwen ook. Dit vond de bevolking eind jaren zeventig toch een tikkeltje te seksistisch; daarom werd toen besloten om ook mannennamen te geven aan de dodelijke stormen.

Maar is het met het oog op het bovenstaande niet handiger om de orkanen te vernoemen naar objecten in plaats van menselijke namen te geven? “Het lijkt een zinnige oplossing”, vertelt onderzoeker Sharon Shavitt, “maar ook hier kun je te maken krijgen met objecten die als zwakker worden gezien. De Amerikaanse bevolking vertellen dat orkanen met vrouwennamen niet noodzakelijk milder zijn, is een beter initiatief.”

Bronnen: PNAS, University of Illinois at Urbana-Champaign via EurekAlert!

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis