Overhemd met ruimtevaarttechnologie ontwikkeld

André Kesseler

06-07-2012 09:00:23

In de tijd van Chriet Titulaer (jarenlang het gezicht van wetenschappelijk Nederland) was de term ‘ruimtevaarttechnologie’ je van het. En zoals met alles: als je maar lang genoeg wacht, komt het vanzelf weer in de mode. Zo gebruikt het nieuwe Amerikaanse bedrijf Ministry of Supply de term om het ideale overhemd aan de man te brengen.

Wat is er zo ‘ruimtevaart’ aan dit nieuwe shirt? Nou, er zijn materialen in verwerkt die ook in de ruimtepakken van de NASA zitten. Die maken het Apollo Dress Shirt, zoals het wordt genoemd, op vier manieren prettig draagbaar. Zogenoemde phase change materials (faseovergangsmaterialen) trekken de warmte weg van het lichaam als je in de zon loopt, slaan het op en geven het terug als je bijvoorbeeld een ruimte binnenwandelt waar de airconditioning aan staat.

Verder zorgt een mix van synthetische materialen ervoor dat transpiratievocht goed wordt opgenomen en voorkomt een speciale coating dat je naar zweet gaat stinken. En tot slot is het shirt voorzien van wat dynamic motion wordt genoemd. Dat wil zeggen: het beweegt als het ware met je lichaam mee en is kreukvrij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Opmerkelijk is ook dat het verantwoordelijke bedrijf Ministry of Supply, dat door mensen van het MIT werd opgericht, met crowd funding het benodigde opstartkapitaal bij elkaar bracht. Via de site Kickstarter wist men in drie weken maar liefst 195.000 dollar in te zamelen.

De stof waarvan de shirts worden gemaakt, is inmiddels klaar; de hemden moeten dus alleen nog even in elkaar worden gestikt. Kosten van het overhemd dat alle andere overhemden overbodig gaat maken: 129 dollar (94 euro).

Bron: Phys.org

Beeld: Ministry of Supply

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis