Pentagon geeft laser nieuwe kans

André Kesseler

02-02-2013 13:00:58

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft een contract afgesloten met General Atomics, de bouwer van onbemande vliegtuigen als de Reaper en de Predator, om een nieuw laserwapen te ontwikkelen.

De Amerikanen zijn wat laserwapens betreft niet erg succesvol geweest. Zo propten ze ooit een Boeing 747 vol met laserapparatuur waarmee intercontinentale raketten (ICBMs) uit de lucht moesten worden geschoten. Die Missile Defense Agency’s Airborne Laser Test Bed (eentje van 1000 kilowatt) kostte miljarden dollars voordat de stekker eruit werd getrokken. Toch wil het Pentagon het opnieuw gaan proberen, zij het met een veel kleinere laser van slechts 150 kilowatt.

Jaren van ontwikkeling en miljarden dollars konden van de Airborne Laser geen succes maken.

Het apparaat heet het High Energy Liquid Laser Area Defense System (HELLADS) en lijkt niet geschikt voor ICBMs en heel grote afstanden. Waarschijnlijk worden de kleine lasersystemen in een (onbemand) gevechtsvliegtuig ondergebracht. Dat kan er dan vijandelijke lucht- of gronddoelraketten mee afschieten. En de marine wil ze waarschijnlijk inzetten tegen kleine (piraten)bootjes en onbemande vliegtuigjes.

Volgens het contract moeten er al in  2014 twee prototypes klaar staan, zodat de US Navy en de Air Force ze kan testen.

De US Navy heeft overigens al eerder laserwapens beproefd:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: DARPATechNewsDaily

Beeld: US Air Force / DARPAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis