Pepperspray en braakvloeistof als wapen tegen piraten

André Kesseler

06 April 2011 16:00

Nederlandse koopvaardijschepen krijgen bewapende militairen aan boord. Maar er zijn ook andere manieren om schepen tegen piraten te beschermen.

Twee bedrijven, Shipboard Defence Systems en LLC, dachten onafhankelijk van elkaar na over methodes om piraten van het dek te houden. Shipboard Defence Systems koos voor samenwerking met het bedrijf Mace, dat al jaren pepperspray produceert; samen bedachten ze Rainstorm. Dit systeem besproeit de aanvallers met zo’n 1000 liter pepperspray. De bijwerkingen: onder meer brandende ogen, ademhalingsproblemen en een pijnlijke huid. En dat ongeveer 45 minuten lang.

LLC  koos voor een iets andere aanpak. Het schip wordt daarbij voorzien van camerabewaking zodat inkomende piraten heel gericht via een hogedruksysteem met een speciale vloeistof kunnen worden bespoten. LLC brouwde daarvoor een fijn mengsel dat de piraten oncontroleerbaar laat braken.

De vraag is of dit soort niet-dodelijke systemen genoeg zijn om tot de tanden gewapende piraten uit de buurt te houden. Misschien zijn mariniers voorlopig toch een betere oplossing…

Bronnen: Wired

Beeld: Ministerie van Defensie


Meer Nieuws