Picture Perfect: Melkwegcentrum in beeld

Laurien Onderwater

16-07-2018 08:59:26

Melkwegcentrum

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een prachtige foto van het centrum van de Melkweg.

Op vrijdag 13 juli is in Zuid-Afrika de MeerKAT-radiotelescoop officieel ingewijd (vrijdag de dertiende heeft daar geen betekenis – en terecht). De MeerKAT is een Zuid-Afrikaans project, en een voorloper van de grotere internationale Square Kilometer Array (SKA). De telescoop bestaat uit 64 schotels die allen een diameter van 13,5 meter hebben. Afijn, genoeg over de radiotelescoop, want het gaat hier vooral om de foto die hij heeft genomen.

Melkwegcentrum

Om te vieren dat de MeerKAT is geïnaugureerd, werd namelijk deze foto van het Melkwegcentrum gepresenteerd. De opname is gebaseerd op waarnemingen van de radiotelescoop, waarbij expres voor deze kleuren is gekozen. Ze illustreren de helderheid van de radiogolven die door de telescoop zijn geobserveerd: een rode kleur staat voor vage emissie, terwijl oranje, geel en wit voor de helderste gebieden staan:

© South African Radio Astronomy Observatory

Fun fact: het oppervlak van het gebied dat je hier ziet, is ongeveer 1000 lichtjaar bij 500 lichtjaar. Dat is geen kattenpis…

Bron/beeld: South African Radio Astronomy Observatory, Allesoversterrenkunde.nl

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis