Picture Perfect: onstuimige Jupiter

Laurien Onderwater

19-11-2018 08:59:48

Jupiter Juno nasa

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: Juno legde een turbulente planeet op de gevoelige plaat.

De grootste planeet in ons zonnestelsel is ook de mooiste, vind ik, als ik kijk naar Juno’s laatste kiekje van de gasreus. Sinds Juno’s aankomst op Jupiter op 5 juli 2016 heeft hij 16 scheervluchten voltooid. Met elke opeenvolgende flyby komt het ruimtescheepje steeds dichter bij de planeet, waardoor de sonde steeds scherpere foto’s kan nemen met zijn JunoCam. Toen Juno deze nieuwste foto op 29 oktober nam, bevond de sonde zich op slechts 7000 kilometer van de gasreus.

Lees ook: Juno: 7 feiten over deze NASA-missie naar Jupiter

Op de foto zie je Jupiters North-North Temperate Belt (NNTB): een roodoranje band op het noordelijk halfrond van de planeet. Ook een grote anticycloon, een witte ovaalvormige storm, staat prominent op de foto, samen met verschillende kleine witte wolken.

Maar the best is yet to come: op Juno’s planning staan nog 35 scheervluchten en als het ruimtescheepje dan elke keer weer een stukje dichterbij weet te komen, staan ons nog veel meer schitterende foto’s te wachten.

Bronnen: NASA, Gizmodo

Beeld: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's