Picture Perfect: ridderlijke varanen

Laurien Onderwater

23 September 2019 08:59

komodovaraan maliënkolder

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: komodovaranen hebben een onderhuidse maliënkolder.

Komodovaranen hebben een stoer imago: ze kunnen 3 meter lang worden, wegen met gemak 100 kilo en weten hun prooi op kilometers afstand te vinden. Én onder hun geschubde huid beschikken ze van kop tot staat over een maliënkolder. Deze is gemaakt van honderden botjes, osteodermen geheten. Dit onderhuidse harnas komt goed van pas bij de komodovaraan om zich te beschermen tegen andere komodovaranen – zo’n beetje de enige natuurlijke vijand.

De osteodermen zelf zijn allang bekend en zijn ook aanwezig in andere dieren, waaronder krokodillen, kikkers en gordeldieren. Maar wetenschappers hadden nog nooit onderzocht hoe de botjes zijn gevormd en gerangschikt. Het team maakte CT-scans van twee overleden komodovaranen, een volwassene en een jong exemplaar van twee dagen oud. Bij de volwassene waren de osteodermen vrij duidelijk aanwezig en in veel verschillende vormen, maar bij de baby waren ze afwezig. Kortom, de maliënkolder vormt zich pas als de komodovaraan ouder wordt.

Bronnen: The Anatomical Record, ScienceAlert, IFLScience

Beeld: The University of Texas at Austin/Jackson School of Geosciences

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Foto's