Piepjonge planeet ontdekt vlak bij ster

kijkmagazine

21-06-2016 16:00:38

De piepjonge planeet K2-33b bevindt zich twintig keer zo dicht bij zijn ster als de aarde.

Een nieuw ontdekte ‘babyplaneet’ zou de jongste volledig gevormde planeet zijn die we tot nu toe hebben gezien.

Naar heelal-maatstaven mag hij piepjong heten: de planeet K2-33b, die 5 tot 10 miljoen jaar geleden ontstond. Om dat een beetje te kunnen plaatsen: als de aarde een dame van 45 jaar is, zou deze wereld een baby van een paar weken oud zijn.

De planeet heeft vijf keer de middellijn van de aarde en is daarmee een zogenoemde ‘super-Neptunus’. Oftewel: een planeet die nog een tikje groter is dan de buitenste volwaardige planeet van ons eigen zonnestelsel. De afstand tussen K2-33b en de ster waar hij een baan omheen beschrijft, is echter twintig keer zo klein als de afstand tussen de aarde en de zon.

Baan planeet K2-33b

De baan van planeet K2-33b, vergeleken met het binnenste deel van ons eigen zonnestelsel.

Dat een grote planeet als K2-33b zo dicht bij zijn ster staat, is op zich niet verrassend. We hebben in het verleden wel meer van dit soort Hot Jupiters en Hot Neptunes gevonden. Veel astronomen gaan er echter van uit dat dit soort planeten een stuk verder van hun ster ontstonden en daarna naar binnen toe bewogen. Aangezien K2-33b nog zo jong is, betekent dat dus dat hij ofwel héél snel na zijn ‘geboorte’ al is gaan migreren, ofwel dat dit soort grote planeten bij nader inzien toch heel dicht bij hun ster kunnen ontstaan.

Bronnen: Nature, Astrophysical Journal, ArXiv.org, Keck, NOAOPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis