Iemand trek in pittige tomaten?

Laurien Onderwater

09 January 2019 10:59

tomaten

Door tomatengenen die nu uitstaan te activeren, zouden de rode vruchten zo pittig als een Madame-jeanette kunnen worden.

Vind je tomaten maar flauwtjes smaken? Als het aan deze wetenschappers ligt, komt daar snel verandering in. In het blad Trends in Plant Science (ja, dat bestaat) opperen ze een manier om de rode vruchten op genetisch niveau aan te passen, zodat ze capsaïcine gaan produceren. Deze stof – aanwezig in chilipepers – zorgt voor het branderige gevoel dat je ervaart wanneer je iets pittigs eet.

Lees ook: Rotte tomaten gaan stroom leveren

Capsaïcines

De wetenschappers hebben helaas nog geen resultaten geboekt; tot nu toe blijft het bij hypotheses. Maar die theorieën zijn natuurlijk wel op iets gebaseerd. Zo zouden tomaten dezelfde voorouders als chilipepers hebben en over de juiste genen beschikken die verantwoordelijk zijn voor capsaïcines. Deze genen staan alleen uit.

Maar met de huidige gentechnieken moeten we die genen weer aan kunnen zetten. “We hebben de middelen die nodig zijn om de genetische samenstelling van elke soort aan te kunnen passen, de uitdaging is alleen te achterhalen welk gen we kunnen modificeren en op welke plek”, legt Agustin Zsögön uit, de hoofdauteur van het artikel.

Dat betekent dat de onderzoekers nog een hoop werk hebben te doen; ze moeten uitzoeken welk gen ze moeten aanzetten.

Some like it hot

Dan luidt de volgende vraag: wat hebben we aan tomaten die je tong in de fik zetten? Nou, best veel, schrijft het team. Capsaïcines worden voor veel verschillende doeleinden ingezet. Zo zitten ze verwerkt in pijnstillers en pepperspray, en hebben ze een antibacteriële werking.

Daarnaast schijnt het moeilijk te zijn om chilipepers in grote hoeveelheden te kweken, en resulteert cultivatie vaak in ongelijke hoeveelheden capsaïcines. De oplossing zou kunnen zijn om ‘capsaïcine-routes’ te activeren in een gewas dat veel gemakkelijker is te kweken. Tomaten dus.

Bovendien denken we dat spicy tomatoes voor een kleine revolutie in de keuken kunnen zorgen.

Bronnen: Trends in Plant Science, New Atlas

KIJK 1/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws