Plastic soep te lijf gegaan in de Noordzee

Naomi Vreeburg

22-06-2016 15:00:31

plastic soep

Het ambitieuze plan van Boyan Slat om plastic afval in het water op te ruimen, is in volle gang!

In KIJK 3/2014 schreven we over de toen 20-jarige Nederlander Boyan Slat die met het project ‘The Ocean Cleanup’ iets voor de wereld wilde betekenen. Een enorme installatie die hij heeft bedacht, zou de plastic zooi in de oceanen moeten opruimen. En nu is het eindelijk zover: voor de kust van Scheveningen is een prototype van de zuiveringsinstallatie geplaatst die troep uit de Noordzee moet opvangen.

Drijvende armen

De installatie bestaat uit honderd meter lange V-vormige, drijvende armen. Door gebruik te maken van de stroming en de wind, kan de rotzooi naar deze constructies toedrijven en wordt de plastic soep vervolgens gevangen. Boten moeten het verzamelde zwerfplastic geregeld afvoeren.

De drijvende armen zie je overigens niet zomaar liggen als je in Scheveningen bent. De installatie bevindt zich op ruim 20 kilometer van de kust. Hier moet blijken of hij bestand is tegen de stroming, de golven en het weer. Als de constructie de omstandigheden aan kan, begint het ‘echte’ werk. Slat wil dan drijvende armen van 5 kilometer maken die worden uitgebouwd naar 100 kilometer.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In 2020 hoopt de ambitieuze jongeman de armen van 100 kilometer af te hebben en naar de Stille Oceaan tussen Hawaï en Californië vervoeren om daar een grote schoonmaak te houden. You go, Slat!

Bronnen: Rijksoverheid, CobouwPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes