Polygamie slecht voor het hart?

Naomi Vreeburg

29 April 2015 16:00

Heren met meerdere dames blijken een verhoogde kans op hartkwalen te hebben. Er is echter geen causaal verband aangetoond.

Voor sommige mannen klinkt het geweldig: het ‘hebben’ van meerdere vrouwen. Maar hier zou weleens een venijnig staartje aan kunnen zitten. Hoewel we in KIJK 7/2011 vermeldden dat zestigplussers in polygame maatschappijen 12 procent langer leven dan monogamen, lijkt er nu een tegengeluid te zijn: uit nieuw onderzoek zou blijken dat heren die meerdere dames aan hun zijde hebben vier keer zoveel risico lopen op hartfalen.

Vernauwde kransslagaders

Amin Daoulah en zijn collega’s volgden 687 mannen van gemiddeld 59 jaar uit het Midden-Oosten die voor ischemische hartklachten – ontstaan doordat de bloedtoevoer naar de hartspier onvoldoende is, bijvoorbeeld door vernauwde kransslagaders – waren doorverwezen naar een ziekenhuis. Van de 687 mannen was 68 procent getrouwd met een vrouw, 19 procent met twee dames en 13 procent met drie of meer.

Hieruit bleek dat polygame mannen in vergelijking met hun monogame soortgenoten 4,6 keer meer kans hadden op vernauwde epicardiale bloedvaten (vaten aan het oppervlak van het hart) en 2,6 keer meer risico op vernauwing van meerdere bloedvaten. De resultaten werden vandaag gepresenteerd op het Asian Pacific Society of Cardiology Congres.

Geen causaal verband

Maar wat is de verklaring voor deze link? Volgens de onderzoekers kan het behoorlijk wat stress met zich meebrengen wanneer je meerdere vrouwen moet onderhouden, zowel financieel als mentaal. En spanning kan voor hartkwalen zorgen. Daoulah benadrukt overigens wel dat het hier gaat om een correlatie en dat een causaal verband niet is aangetoond met deze studie. Verborgen factoren, zoals eetpatroon of erfelijkheid, kunnen ook een rol spelen in de link tussen polygamie en hartkwalen.

Bron: LiveScience


Meer Nieuws