Prachtig filmpje van zonnestelsel op schaal

kijkmagazine

19-09-2015 16:00:26

Om recht te doen aan de grootsheid van ons zonnestelsel, bouwden twee vrienden een 11-kilometer brede schaalweergave in de woestijn van Nevada.

Zoek je online op een afbeelding van het zonnestelsel, dan krijg je heldere plaatjes van planeten die dicht naast elkaar staan opgesteld, keurig in een rijtje naast de zon. Maar in werkelijkheid gapen enorme gaten van leegte tussen iedere planeet, afstanden dermate groot dat ze in geen afbeelding te vatten zijn. De twee Amerikaanse filmmakers en vrienden Wylie Overstreet en Alex Gorosh hebben daar iets op bedacht. Zij bouwden een schaalmodel in een woestijn. Die legden ze vervolgens vast in een indrukwekkende video.

Knikker

Het uitgangspunt van Overstreet en Gorosh was een knikker, die in hun weergave de aarde moest voorstellen. Om recht te doen aan de schaal van het zonnestelsel hadden ze een vlakte nodig met een doorsnee van maar liefst 11 kilometer. Geen wonder dus dat plaatjes op het internet een verkeerd beeld schetsen; op schaal zouden de planeten slechts microscopische stipjes zijn, onzichtbaar voor het blote oog.

De ruimte voor hun model vonden ze in de Black Rock Desert, de woestijn in Nevada waar ook het jaarlijkse festival Burning Man wordt gehouden. Een lichtbol met een doorsnee van zo’n anderhalve meter, die figureerde als de zon, plaatsten ze in het midden. Vervolgens trokken ze in het zand de banen van de acht planeten, van Mercurius tot Neptunus. Op elke baan zetten de filmmakers ook een schaalmodel van de desbetreffende planeet.

Het eindresultaat, To Scale: The Solar System, geeft je in zeven minuten tijd een heel goed idee van hoe ons zonnestelsel er daadwerkelijk uitziet. De aarde niet als middelgrote planeet op een steenworp afstand van andere hemellichamen, maar als een knikker in de woestijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: To Scale: The Solar System, ScienceAlert, IFLScience

Beeld: To Scale: The Solar SystemPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes