Prototype nieuw luchtschip bijna klaar

André Kesseler

31-01-2013 16:00:34

Het Aeroscraft Heavy-Lift Air Vehicle is bijna klaar voor de eerste echte vlucht.

Het enorme luchtschip kwam twee weken geleden voor het eerst letterlijk van de grond in een hangaar in het Californische Tustin. En nu is het dus bijna klaar voor de eerste vlucht in de boze buitenwereld. Het wordt spannend om te zien hoe het ’transportvaartuig van de toekomst’ gaat reageren op wind, regen en andere ellende.

Allerlei overheidsinstanties verwachten er veel van. Het Pentagon en de NASA hebben bijvoorbeeld 25 miljoen dollar geïnvesteerd in dit prototype, omdat ze verwachten dat het ML 866 Heavy-Lift Air Vehicle een handige manier is om goedkoop grote hoeveelheden vracht naar moeilijk bereikbare plekken te kunnen brengen.

Het prototype van de ML 866 is iets meer dan 76 meter lang. De opwaartse kracht wordt voor een deel geleverd door helium en de rest door de vorm van de romp.

Als de op stapel staande vliegproeven succesvol worden afgerond (en de investeerders blijven komen), kan er een full scale model van 137 meter worden gebouwd dat 66 ton vracht over een afstand van bijna 5000 kilometer kan verplaatsen. En dat met een snelheid van zo’n 200 kilometer per uur.

Aeroscraft hoopt in 2016 zover te zijn.

Bronnen: AeroscraftPhys.org

Beeld: AeroscraftPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws